A klientúra kára

A klientúra kára

Nem, nem és nem. Nem gondolom, hogy bárkinek haszna lenne a mindenkori kormánytöbbség klientúraépítéséből (na jó, a mindenkori kormánynak és klienseinek rövid távon igen). Sőt, meggyőződésem, hogy a klientúra építés átláthatatlansága – akármilyen nemzeti érdek védelmében történik – kiszámíthatatlanná teszi a nem kliensek számára az üzleti környezetet, ezáltal korlátozza a tisztességes versenyt és csökkenti a gazdasági növekedés, valamint a közpénzek hatékony felhasználásának esélyét. És máris annyi a nemzeti érdeknek.

A klientúra építés lényege, hogy a mindenkori kormány a hozzá közel álló üzleti köröknek kedvez. Török Gábor szerint ez hasznos is lehet, hogy ha a célja az, „hogy azok később az állam segítsége (megrendelése) nélkül is” boldoguljanak. Ha jól értem, akkor azért, mert ezáltal kiépül egy jól működő vállalkozói kör, ami fellendítheti a gazdaságot. Akkor Magyarországon két jól működő vállalkozói körnek kellene lennie, mert klientúra építésben aktív mindkét politikai oldal.

A gazdaságot tényleg jól működő vállalkozások tudják fellendíteni, viszont a jól működő cégek versenyképesek, mégpedig a piacon és nem kormányszimpátiában. Abban a pillanatban, hogy a politikai kötődés, és nem egy jól definiált üzleti terv a kedvezményezettek kiválasztási kritériuma, torzul a verseny, ami nem segíti elő a növekedést.

A klientúra építés legnagyobb kockázata viszont nem is a rosszul elköltött adóforintokban rejlik, hanem abban, hogy azon keresztül vezet az út a sokat emlegetett state capture-höz. A gazdasági és politikai elit összefonódásának a state capture a klientúra építésnél valóban magasabb szintje, amit akkor lehet megugrani, ha megvannak az alapok: baráti cégeknek, baráti megrendelések. Így már nem is kell sajnálkoznunk azokon az adatokon, hogy 2010-ben a közbeszerzések 54%-ában, 2011-ben 49%-ában egyetlen ajánlattevő volt, és nyert. Lehet, hogy éppen ezek a cégek fogják fellendíteni a gazdaságot, amikor majd már nem lesz szükségük állami megrendelésekre. És ha hatalomváltás történik, akkor a most másik ötven százalékon osztozó cégek kerülnek az egyetlen ajánlattevős oldalra. Így megy ez.

Abban egyébként egyetértek, hogy ha már klientúra építés zajlik, akkor jobb, ha ezt kimondja a mindenkori kormány, és nem kell babrálni mindenféle trükkökkel a baráti megrendelések elintézéséhez. Félreértés ne essék, nem csak a mostani kormányról beszélek. Az a tény, hogy ez más országokban is előfordul, nem hiszem, hogy igazolná, hogy ez a helyes út a gazdasági növekedés elindítására. Vannak országok, ahol, ha ilyen típusú botrány tör ki, politikai bukás a következménye.

Facebook Comments