Ideje felébredni

Ideje felébredni

a címe ennek a blognak, meg egy egész nemzetközi kampánynak, ami azt tűzte ki célul világszerte, hogy nyissuk fel az emberek szemét: lehet korrupció nélkül is élni.

Ez egyben koncepcióváltást is jelentett a Transparency International (TI)  berkein belül, a hagyományosan a döntéshozókkal kommunikáló civil szervezet maga is felébredt, és rájött, hogy akkor tud hatékony lenni, ha olyan eszközöket állít elő, amelyekkel az emberek nagy része képes fellépni a korrupció ellen. Így aztán, a TI 2015-ös stratégiájának középpontjában az emberek állnak.

Nem mintha ez teljesen újdonság lenne, hiszen sok országban működik jogsegélyszolgálat, az örmény kollégák rendszeresen szerveznek tüntetéseket, mi is tartunk előadásokat mindenfelé, sőt, a kampányköltések monitorozását szinte kizárólag önkéntesekkel végeztük. Mégis, a stratégia nagy lépés afelé, hogy mindezt tudatosabban tegyük. Olyan eszközöket fejlesszünk, amelyek segítségével a magyar állampolgárok képesek egyszerűen és hatékonyan számonkérni a döntéshozóikat, felismerni és jelenteni korrupciós helyzeteket, és tudatosan dönteni, amikor választásokra kerül sor.

Mi itthon úgy gondoltuk, hogy első lépésként igyekszünk minél több fiatalt elérni. A célcsoport mellett az ifjúság körében végzett felmérésünk lesújtó eredményei alapján döntöttünk. Amint kialakul egy kellőképpen számos Bázis, szeretnénk bevonni a tagjait a munkánkba és a már itthon is rendelkezésre álló eszközöket általuk is terjeszteni, használni.

És akkor jött az ötlet, amit én az utóbbi években eddig mindig mereven elutasítottam: menjünk a Szigetre. Nagyon szeretem a Szigetet, amióta csak létezik, egyetlen évben nem látogattam ki, amikor még túl pici babával voltam otthon. De a Sziget arra való, hogy szórakozzunk, nem pedig korrupcióellenes kérdőívek kitöltésére egy-egy kínosan kevés résztvevővel zajló beszélgetéssel megspékelve. Az idén viszont kemény munkával – és egy jó ötlettel – meggyőztek. Olyannyira, hogy együttműködést kezdtünk a Sziget Szervezőirodával, és a Szigeten kívül a Balaton Soundra is megyünk.

Az ötlet angolul Big Splash, magyarul szimplán Nagyfröccs. A lényege a vízicsata. Azért lesz korrupciós kvíz is Ipadeken. A regisztrációs kvíz után pedig indulhat a harc, ami úgy néz majd ki, mint egy számháború. Ennek következtében az irodában halomban állnak a vízipisztolyok, matracok és úszógumik. Mondta is a brit nagykövet a pénteki sajtótájékoztatón (linken jó fotók!), vízipisztollyal a kezében, hogy nem gondolta volna, hogy fegyverrel a kezében fog állni a Szabadság téren.

Ez most a nyár fő attrakciója egy-két szakmai anyagon kívül, mint például holnap jelentetjük meg nagy cégek átláthatósági világrangsorát, július végén pedig a visegrádi országok korrupciós helyzetét összehasonlító tanulmányunkat.

Izgulunk, hogy lesz-e kedvük így is szórakozni a fesztiválozóknak, hogy milyen lesz a sok nem alvás. És persze azért, hogy mindezek hatására jövőre megsokszorozódnak-e a bejelentések a jogsegélyszolgálatunknál, nő-e az igény a közbeszerzések monitorozását segítő integritási megállapodások alkalmazására és ha nem is jövőre, de pár éven belül kialakul-e egy olyan tudatos réteg, amelyik képes kikényszeríteni egy tisztességes pártfinanszírozási szabályozást.

És a végére egy kis kedvcsináló történet a TI munkájához való csatlakozás hasznosságáról: Ella (Salgó, projekt menedzser) és Zsolt (Németh, ügyvéd) ennek a kampányfilmnek a forgatásán ismerkedtek meg tavaly,

szombaton házasodnak. Sok boldogságot Nekik!!!!

Facebook Comments