HA KORRUPT VAGY, FIZETSZ. HA NEM VAGY KORRUPT, VALÓSZÍNŰLEG AKKOR IS.

HA KORRUPT VAGY, FIZETSZ. HA NEM VAGY KORRUPT, VALÓSZÍNŰLEG AKKOR IS.

Kenőpénzt kellett volna fizetnie a jogosítványáért egy tanulóvezetőnek, de ő a vizsga előtt inkább szólt a TI-nak, és mi a rendőrséggel közösen elintéztük, hogy elfogják a korrupt oktatót. De a tanulóvezetőnek így is többe kerülhet majd a jogosítvány.

 

 

Február 21-én egy fiatalember – nevezzük őt Becsületes Polgárnak – telefonon kért segítséget a Transparency International Magyarországtól (TI). Becsületes Polgár elmondta, hogy a jogosítvány megszerzése érdekében 25 ezer forinttal kellene megvesztegetnie a vizsgabiztost. A kenőpénzt az oktatója adná át a vizsgabiztosnak. Becsületes Polgár azonban semmiképpen nem akart részt venni a korrupcióban. Hozzánk fordult és a TI segített neki.

 

Mindez reggel történt, már alig félóra volt hátra addig az időpontig, amikor a pénzt az oktatónak át kellett volna adnia. Először is tisztáztuk, hogy ennyi idő alatt nem tudjuk mozgásba hozni a rendőrséget. Ezért javasoltuk Becsületes Polgárnak, hogy halassza el az átadás idejét, mondja az oktatónak, hogy még nem tudta összeszedni a pénzt. Ezután tisztáztuk, hogy Kispesten lenne az átadás. Felhívtuk a kispesti rendőrséget és nagy megelégedésünkre az ügyeletes tiszt remekelt. Megadtuk Becsületes Polgár adatait és megbeszéltük: ha bemegy a rendőrségre, elmondja a történteket, az átadáskor a rendőrök elfogják a korrupt oktatót.

 

Visszahívtuk Becsületes Polgárt, közöltük vele a jó hírt és elmondtuk, miféle izgalmakra számíthat. Például betechnikázhatják – ez azt jelenti, hogy mikrofont és hangrögzítőt erősítenek rá – és így a rendőrség felveszi az oktató és a közte zajló beszélgetést. Vagy az átadásra kerülő pénzt speciális anyaggal jelölik meg, hogy látni lehessen, ki nyúlt hozzá. Így az, aki átveszi a kenőpénzt, nem tagadhatja le, hogy megvesztegették.

 

Innentől a rendőrségre bíztuk Becsületes Polgárt és nem csalódtunk: a rendőrök profik voltak. Végül nem kellett se technika, se különleges jelölés a pénzre. Csak felírták azoknak a bankjegyeknek a sorszámát, amelyeket Becsületes Polgár átadott az oktatónak. És amikor az oktató a pénzt eltette, a nyomozók lecsaptak. Mindez másnap, február 22-én történt, a rajtütést videofelvétel is megörökítette. A végén Becsületes Polgár visszakapta a pénzét is.

 

Amit valószínűleg újra el kell költenie, ha jogosítványt akar. A tanulóvezető ugyanis új tanárhoz került, de előírták neki, hogy ha vizsgázni akar, akkor pluszórákat kell vennie a következő vizsga előtt. Ha 10 újabb órát vesz, akkor rögtön elkölt erre kb. 25 ezer forintot. Annyit, amennyivel a vizsgabiztost kellett volna lefizetnie. De van egy másik abszurd elem is a történetben: az RTL Híradó szerint az oktató, aki elfogadta a pénzt, máris újra tanít. Igaz, nem azt a diákot, aki lebuktatta, őt egy másik tanár vállalta el.

 

A Transparency International ingyenes korrupció ellenes jogsegélyszolgálatot működtet. Ide bárki bejelentheti, ha korrupció gyanúját észleli, ha arra kérik, hogy fizessen kenőpénzt vagy vesztegessen meg valakit. De a közszolgák hatalommal való visszaélésére, vagy akár a közérdekű adatok eltitkolására vonatkozó jelzéseket is örömmel vesszük. Nálunk bárkiből lehet Becsületes Polgár. Ha hozzánk fordul, az adatait, a nevét bizalmasan kezeljük. Ha úgy látja jónak, akár el is hallgathatja a nevét, vagy megadhat kitalált nevet is.

 

Segítünk abban, hogy a korrupció gyanúját a hatóságok hatékonyan és gyorsan kivizsgálják. Ingyenesen dolgozó szakértő ügyvédeink tanácsokat adnak, segítséget nyújtanak a  feljelentés megtételében. Ha közpénz felhasználására vonatkozó közérdekű adatokat kell beszerezni, ügyvédeinek ingyen ellátják a peres képviseletet.

Facebook Comments