Vajon jogállamot játszanak? Nem titkolja a szerződéseit a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány

Vajon jogállamot játszanak? Nem titkolja a szerződéseit a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány

Vajon jogállamot játszanak? Nem titkolja a szerződéseit a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC Alapítvány) egyike az állam által létrehozott 32 közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványnak. Sőt, mind közül az egyik leggazdagabb, hiszen alapítóként a kormány bőkezűen mérte a vagyoni hozzájárulást. A Transparency International Magyarország arra volt kíváncsi, hogy mire költöttek az államtól kapott több mint 500 milliárd forintból.

Ennek kiderítése érdekében április 15-én közérdekűadat-igénylést terjesztettünk elő. Egyrészt az MCC Alapítvány aktuális alapító okiratát, másrészt az általuk kötött szerződések listáját kértük. Az adatkérést egyfajta tesztnek is szántuk, hiszen éppen most zajlik a magyarországi egyetemek zömének, továbbá több mint ezermilliárd forint értékű közvagyonnak az állam által létrehozott alapítványoknak történő elajándékozása. Talán nem kell megismételnünk, hogy ezt mennyire botrányosnak tartjuk.

Arra számítottunk, hogy az MCC Alapítvány nem teljesíti az adatigénylésünket, ezért hosszú bírósági küzdelemre készültünk. Legnagyobb meglepetésünkre azonban 15 napon belül minden adatot megkaptunk. Ilyen szinte még sosem fordult elő, pedig száznál több közérdekűadat-igénylési eljárás van már a hátunk mögött.

Az MCC Alapítványnak azonban csak halk taps jár, hiszen például az alapító okiratuknak eleve is elérhetőnek kellene lennie. A szintén alapítványi formában működő Transparency International Magyarország alapító okirata például megtalálható a honlapunkon. Az alapító okirat az alapítványok legfontosabb dokumentuma, ez a belső alkotmány, egyebek mellett az alapítványok vagyonát is ebben kell részletesen ismertetni.

367 milliárd részvényben, 131 milliárd készpénz, meg némi ingatlan

Az MCC Alapítvány alapító okirata érdekes olvasmánynak bizonyult, igaz, csak azt erősítette meg, amit már eddig is tudtunk: az MCC Alapítvány hihetetlenül gazdag. A vagyona egészen pontosan 501 192 066 146 forint. Mindezt nekünk, magyar polgároknak köszönhetik, hiszen a mi pénzünkből kaptak 265 milliárd forintot érő MOL részvényeket, amit 100 milliárd forintos Richter-pakett tetéz, de a Gellérthegyen található székházuk is közel 2 milliárd forintot kostál. Ehhez jön még 131 milliárd forint pénzbeli vagyoni juttatás, vagyis készpénz, szintén az államtól. Vagyis szintén tőlünk, adófizető magyar emberektől. Desszert gyanánt pedig ott van mintegy tucatnyi balatoni és dunántúli telek, igaz, ezek még együttesen sem érnek egymilliárdot.

Az MCC Alapítvány szerződéslistája: 758 millió forint szállodákra

Az MCC Alapítvány az elmúlt egy évben nagyjából 1,6 milliárd forintot költött, ez derül ki abból a 66 tételt tartalmazó szerződéslistából, amit szintén megkaptunk. Ebből a Lounge Design 30 milliós, a Design Terminál pedig 10,6 milliós megbízással részesedik. Ilyen tételeket persze valószínűleg bármelyik NER-hez köthető intézmény szerződéslistáján megtalálnánk.

Szállodákra összesen 758 millió forint ment: a budapesti Hotel Flamenco bérleti díja 400 millió forintot tesz ki, míg a miskolci Avas Szálló vételára 358 millió forint volt.

Ami még nem derült ki

A kép azonban nem teljes. Kisebb tételek mellett, amilyen például a VE 2000 Invest Kft. vételára, valamint az ügyvédi szolgáltatásokért kifizetett pénz összege, homályban maradt, hogy pontosan mi lett a gigászi részvénycsomag és a szintén hatalmas készpénzvagyon sorsa. Ennek tisztázása érdekében a Transparency International Magyarország újabb adatkérést nyújtott be, a történetnek tehát még nincsen vége.

A poszt szerzője Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője

Facebook Comments