Bebetonozott támogatások

Bebetonozott támogatások

Bebetonozott támogatások

Kereshető, cégadatokkal összekapcsolt táblázatban is közzétette a Transparency International Magyarország az utóbbi négy évben kiosztott 100 millió Ft feletti turisztikai támogatások adatait, melyek mindezidáig elemzésre alkalmatlan formában álltak rendelkezésre. Listánk azokat a támogatásokat is tartalmazza, melyeket még nem közölt a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az adatok összesítéséből kiderül: ha a turisztikai szektorban szerzett jártasság nem is mindig feltétel, a NER-hez fűződő kapcsolatból azonban előnyt kovácsolhatnak az igazán jelentős turisztikai támogatásra aspirálók. 

Szerencsés nap virradt 2021. június 4-én a Körösparti Nyár Plusz Zrt.-re. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) döntéshozói több különböző jogcímen is támogatással örvendeztették meg a békés megyei vállalkozást. Arról már az MTÜ által tulajdonolt, a turisztikai fejlesztési támogatások kiosztásáért felelős Kisfaludy2030 Zrt. is beszámolt korábban honlapján, hogy 1,7 milliárd forinttal segíti a vállalkozást attrakciófejlesztés céljából. Az azonban sem az MTÜ, sem a Kisfaludy2030 Zrt. felületén nem jelent meg, csupán az Európai Unió állami támogatásokat közzé tevő honlapján, hogy 56 millió forintot a koronavírus-járvány okán ítéltek meg a vállalkozásnak, mely mindössze három hónappal korábban, 2021. márciusban létesült.  Az utóbbi juttatás célja „a gazdasági tevékenység folytonosságának megőrzése a járvány kitörése alatt és azt követően” a támogatást engedélyező uniós dokumentum tanúsága szerint, ez azonban aligha lehet érvényes egy frissen alakult vállalkozás esetében, amely egy új létesítmény fejlesztésébe kezd. A cég ugyanis 4,4 milliárd forintos projekt keretében a békésszentandrási egykori szőnyegszövő területén négycsillagos szállodát alakít ki, és a helyi szőnyegszövési hagyományokat bemutató interaktív múzeumot hoz létre. 

A koronavírus-járvány okán kiosztott támogatások feltételeiről és létezéséről nem található semmilyen információ sem az MTÜ, sem a Kisfaludy2030 honlapján. Legutóbb a 24.hu cikke számolt be a “Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” elnevezésű programról. Ennélfogva felmerülhet kérdésként − mint az a korábbi években kiosztott milliárdok esetében is terítékre került −, hogy miként értesülhettek a támogatottak a lehetőségről, és milyen úton, milyen feltételekkel pályázhattak a támogatásra. A cég jól informált tulajdonosainak egyike Barna Antal, aki korábban is szálláshely-szolgáltatással foglalkozó Kft.-jén keresztül érdekelt a vállalkozásban, a 2019-es önkormányzati választásokon a Fidesz békésszentandrási jelöltje volt, azonban a testületbe nem került be. Másik tulajdonosa Volencsik Zsolt Mihály a Nemzeti Vízművek vezérigazgatója, valamint 2020-tól az MTÜ által felügyelt Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart Zrt.) igazgatóságának is a tagja.  

A Körösparti Nyár Plusz Zrt.-nek juttatott támogatás több szempontból is jól illusztrálja az MTÜ elmúlt években folytatott gyakorlatát. Mint arra a tavaly év végén megjelent, Szoba kiváltsággal című tanulmányunkban rámutattuk, a 2020-as támogatásoknak legalább a harmada, mintegy 73 milliárd forint átláthatatlan feltételek mellett, egyedi támogatásként került a kedvezményezettekhez.  A részletek megismerésre érdekében több pert indított, és ezek közül kettőt az elmúlt hónapokban meg is nyert első fokon a TI Magyarország (a kért információkat még nem kaptuk kézhez). Azt is bemutattuk, hogy az MTÜ és a Kisfaludy2030 a saját tanácsadói érdekeltségeinek és a felügyelete alá tartozó szervezetek alkalmazottainak is nyújt támogatásokat. Így például a Bahart Zrt. igazgatósági elnöki pozícióját 2020-tól betöltő Szabadics Zoltán különböző érdekeltségeinek 2018 és 2021 között négy részletben összesen csaknem 3,6 milliárd forint jutott kalandpark-, panzió- és szállodafejlesztésre. Ezekben az esetekben felmerül az összeférhetetlenség gyanúja. 

Arra is rávilágítottunk a tanulmányunkban, hogy a turisztikai támogatásokról évről évre mind kevesebb információ érhető el nyilvánosan. A 2020-as adatokat egy 193 oldalas PDF-ben, a 2021-es támogatásokat egy befényképezett 2 oldalas dokumentumként tette közzé a Kisfaludy2030. A Transparency International Magyarország ezért kereshető, szűrhető, cégadatokkal összekapcsolt táblázatban összegezte és tette közzé a 2018 és 2021 között megítélt, 100 millió forint feletti, hazai cégeknek nyújtott turisztikai támogatásokat. Összesítésünkben a Kisfaludy2030 és az MTÜ adatait kiegészítettük az Európai Unió állami támogatásokat közzé tevő honlapján szereplő információkkal, mivel egyes tételek kimaradtak a két hazai szervezet kimutatásából.   

A hűség bére 

Azt már eddig is tudtuk, hogy a turisztikai támogatások kiosztása rendkívül koncentrált módon történik. A 2020-ban kiosztott összesen 219 milliárd forint több mint 70 százalékát a száz legnagyobb összegű támogatás nyertese kapta, a fennmaradó 30 százalékon pedig további 16 ezer kedvezményezett osztozott.   

A 100 millió Ft feletti támogatások legnagyobb nyertesei között (1. ábra) is túlsúlyban vannak a kormányközeli és haveri körbe sorolt szereplők, akik egyéb területeken is sikerrel üzletelnek az állammal. Többük visszatérő kedvezményezettje a turisztikai támogatásoknak.  

  1. ábra   
  • Az egyes cégekre vetítve a legtöbb támogatást, összesen 17,7 milliárd forintot a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. nyerte el négyéves összesítésben is.  
  • A Tiborcz István és Mészáros Lőrinc korábban közös vállalkozása, a Jellinek Dániel és Balázs Attila, a Bayer Construct Group vezetőjének közvetett résztulajdonában álló Appeninn Holding Nyrt. három érdekeltségével (lásd a sárgával jelölt cégek) is fel tudott kerülni a leginkább támogatott társaságok közé, amelyek egyenként is 6-7 milliárd forintos támogatást kaptak az elmúlt években. Ha azonban a közös tulajdonosi hátteret is figyelembe vesszük, akkor minden bizonnyal az Appeninn projektjei birtokolják a legtöbb támogatást, összesen mintegy 30 milliárd forint értékben. A kiugró összeg annak is köszönhető, hogy a holding több, kiemelkedő turisztikai támogatást élvező vállalkozásban (zömmel a Szepesi Richárd és Kante Awa házaspár érdekeltségeiben) többségi részesedést vásárolt. A TOP tízes listáról ugyan lecsúsztak, de milliárdos nagyságrendű állami dotációban részesültek a további támogatott, immár appeninnes érdekeltségek: a Tokaj Csurgó Völgy Ingatlanfejlesztő Kft. (3,5 milliárd Ft), a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. (3 milliárd Ft), a Pro-Mot Hungária Kft. (2,3 milliárd Ft) és a TATK Kft. (993 millió Ft).   
  • Az Event Horizont Capital Zrt.-nek nyújtott támogatás szintén Jellinek Dániel befektetéseit gazdagítja a Diófa Alapkezelő Zrt. által gondozott Nivala Magántőkelapon keresztül. Itt azonban a magántőkelapi háttér miatt rejtve maradnak a valódi befektetők. Mindez azért is érdekes, mivel a magántőkelapoknak nyújtott támogatásokat úgy hagyják jóvá a piaci verseny tisztaságát szemmel tartó hazai és uniós szervek, hogy közben a támogatás egyik feltétele lenne az átlátható tulajdonosi háttér. A magyar jogrendszer azonban kifejezetten támogatja a bujkálni vágyó befektetőket. 
  • A dobogósok között összesen 11,6 milliárd forintnyi támogatással megtalálhatjuk a tihanyi félszigeten hotelt fejlesztő CDHT Kft.-t is, mely az A8 Palace Hotel Zrt.-én keresztül Garancsi István, Hernádi Zsolt és Csányi István közös biznisze. 
  • Mészáros Lőrinc rendszeres üzleti partnere, Szíjj Lászó 2019 év végén alapított Adventor Kft.-jének háromszor is jutott 2020-ban támogatás összesen 8,3 milliárd forint értékben. A legnagyobb támogatást elnyerő 10 cég listájára már nem fért fel a szintén Szíjj Lászlóhoz köthető, magántőkelapokat kezelő Minerva Zrt., melynek két projektje összesen több mint 2,6 milliárd forint támogatást kapott korábban. 
  • A tízek közül nem maradhat ki a Pannon Tessera Hospitalis Zrt., mely a korábbi csaknem 4 milliárd Ft mellé 2021-ben újabb fél milliárd forint turisztikai támogatást kapott, noha ez még csak az Uniónak átadott információkból derül ki. A keszthelyi Balaton-parton fejlesztő cég Tiborcz István közvetett tulajdonából kiszabadulva a West Hungária Bau-csoport tulajdonosa, az Orbán Viktor vejével is gyakran üzletelő Paár Attila érdekeltségét gazdagította átmenetileg, majd a győri BPTX Adótanácsadó Bt. tulajdonában kötött ki, ám a kivitelezésben újra a WHB kaphatott szerepet
  • A MPHH Hotel Invest Kft. szintén duplázott 2021-ben. Pécs-Villány térségben szállodaépítésre megítélt korábbi 3,9 milliárdos támogatásuk mellé csaknem fél milliárd forint juttatást kaptak az MTÜ-től tavaly az uniós információk alapján. A 2019 év végén alapított cég tulajdonosai az ágazat ismert szereplői, Hoffmann Henrik és Márton Péter Pál a Zsálya Hotel Zrt.-n keresztül. Az utóbbi vállalkozás ügyvezetője Gajda Tibor, aki korábban az MTÜ vezérigazgató-helyettese volt
  • A 10. helyre szorult Green Plan Center Oktatási, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa, Plachy László a zöld energiák területén is kiemelkedő állami gondokoskodást élvezhetett.  A behivatkozott 444-es riportból többek között az is kiderül, hogy cége földhivatali átminősítő határozat segítségével tudott egy olyan területet megszerezni, melyet gazdája nem szándékozott eladni. 

Az MTÜ bőkezűen juttatja a támogatásokat az általa felügyelt, illetve a tulajdonában álló szervezeteknek is. Közülük is a 2018-ban alakult Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség, újabb nevén Visit Hungary Nonprofit Zrt. viszi el magasan a pálmát. A 2018 és 2021 között kiosztott támogatásokból mintegy 64 milliárd forintot emésztett fel működése, ebből csak 2020-ban 43 milliárd forintot. A szervezet rendszeres megrendelője Balásy Gyula állami megbízásokban bővelkedő reklámcégeinek. 2019-ben 10 milliárd forintos keretből az országimázsfejlesztését célzó kutatási és médiavásárlási tevékenységre szerződtek, míg 2021-ben 12 milliárd forintból népszerűsíthették az országot. 

A sokszínűség jegyében 

A kedvezményezettek profiljából fakad, hogy a turizmus határterületén mozgó, vagy attól teljesen idegen tevékenységű szervezetek is szerepelnek a 100 millió forintot meghaladó támogatással büszkélkedő cégek között. A hagyományos turisztikai szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat szerepelőin túl jellemzően ingatlanügyletekben és az építőiparban tevékenykedő cégek is jó eséllyel pályázhattak a legnagyobb támogatásokra az utóbbi években (2. ábra), de adótanácsadással, fogorvosi ellátással vagy ruházat, lábbeli nagykereskedelmével foglalkozó céget is felfedezhetünk.  

A legalább 100 millió forintnyi turisztikai támogatást élvező cégek között jelentős számban találhatunk a fejlesztésekre gründolt minimális vagy 0 forint árbevételt hozó projektcégeket. A támogatások negyede jutott olyan vállalkozáshoz, amelynek a támogatás évében nulla forint volt az árbevétele. Több mint 10 százalék esetében mindhárom vizsgált évben egyaránt nulla forintot ért el az árbevétel. A 100 millió feletti támogatások csaknem 20 százaléka olyan kedvezményezettnek jutott, amelyek a támogatás megítélésének évében vagy az azt megelőző év végén alakultak. A tapasztalat hiánya tehát szintén nem adhat aggodalomra okot a támogatásokra pályázó jelölteknek. 

A fenti forráselosztási gyakorlatot látva talán nincs is mit csodálkozni azon, hogy hiába nyíltak szinte korlátlan források az ágazatban, a szálláshelyek száma 20-30 százalékkal csökkent a járvány előtti szinthez képest. A kiemelkedő összegű turisztikai támogatások ugyanis leginkább a betonszilárdságú − és betonban köttetett − NER-kapcsolatok további erősítését szolgálják következetesen, a járvány előtt és közben egyaránt. 

Facebook Comments