A világ legértékesebb jachtjait listázzák egy bécsi kiállításon – a három legdrágább orosz oligarchák tulajdonában van

A világ legértékesebb jachtjait listázzák egy bécsi kiállításon – a három legdrágább orosz oligarchák tulajdonában van

A világ legértékesebb jachtjait listázzák egy bécsi kiállításon – a három legdrágább orosz oligarchák tulajdonában van

Volt már olyan érzésed, hogy nem tudod eldönteni, hogy egy műalkotást látsz vagy a korrupció elleni tényfeltáró munka eredményét? Angela Andersson, amerikai származású, Berlinben élő művésznek a bécsi Künstlerhausban kiállított installációja e szokatlan kettős élménnyel szolgál. A „Post-Social Sea” (szabad fordításban: „Társadalmatlanított tenger”) című mű megmutatja a világon az ötven legtöbbet érő jacht értékét, paramétereit és felségjelét, továbbá fontos információkat tartalmaz tulajdonosairól is.  

A művészet eszközével küzd a vagyonok elrejtése ellen a „Post-Social Sea” című installáció, amelyet idén év elején, még az ukrajnai háború kitörése előtt állítottak ki. A Künstlerhaus egyik termét teljes egészében betöltő alkotás három részből áll: világtérképen ábrázolja a fontosabb jachtútvonalakat, videón mutat be egy-két luxushajót (az nem derül ki, hogy pontosan melyiket), valamint egy ötven elemű listán tényszerű információkat tartalmaz a jachtok értékéről, tulajdonosáról és felségjeléről. (A művész az adatok forrását nem közli, mégis okunk van feltételezni, hogy megbízhatóak az információk).  

Az összesítésből kiderül, hogy a legnagyobb jachtok relatív többsége – tizennégy – orosz oligarchák tulajdonában van, miközben az amerikai üzletemberek tizenegy luxushajóval rendelkeznek. A három legtöbbet érő jacht három orosz, Putyin-közeli oligarcha – Roman Abramovics, Alser Uszmanov és Viktor Rasznyikov – tulajdonában van; a két legértékesebb egyenként 600 millió dollárt (több mint 200 milliárd forintot) ér.  

A kiállítás a legértékesebb luxushajókat tulajdonló üzletemberek vagyonát is közszemlére teszi. A jachtosok TOP50 mezőnyében néhány amerikai üzletember, így Larry Ellison Oracle-tulajdonos után az orosz oligarchák gyűjtötték össze a legnagyobb vagyont. Persze nem mindegy, hogy a vagyon szabadpiaci körülmények között vagy az állami erőforrások monopolizálásán és kifosztásán keresztül keletkezett, de ilyen különbséget nem tesz a műalkotás.  

A legértékesebb jachtot tulajdonló orosz Roman Abramovics vagyona mintegy 14,5 milliárd dollár, azaz nagyjából 5000 milliárd forint. Ellene – az Ukrajnát ért orosz agresszió nyomán – az EU a minap szankciókat foganatosított a Putyin-rezsim elleni intézkedések részeként, mert szimbólumává vált a Kremllel szimbiózisban működő oligarchák minden képzeletet felülmúló, korrupt gazdagodásának. Abramovicsot a brit kormány és az angol labdarúgó szövetség is szankciókkal sújtotta, így arra kényszerült, hogy 19 év után megváljon az általa tulajdonolt Chelsea-től, amelybe amúgy az évek során mintegy kétmilliárd dollárt fektetett. Abramovics a lányának is vásárolt egy jachtot. Az „csupán” 20 millió dollárt ér, de azért így is felfért Anderson installációjára.  

A jacht-toplistára két olyan luxushajó is felkerült, amelyek Jan Koum ukrán-amerikai üzletember tulajdonában állnak, aki amúgy nem más, mint a WhatsApp online telefonplatform társalapítója (később eladta a Facebooknak a vállalatot). Ukrajnai oligarchát csak egyet találunk a jacht-toplistás tulajdonosok közül, igaz, a háborúig ő is inkább az orosz (putyini) érdekeket képviselte. Viktor Medvedcsukról van szó, aki azzal került be a hírekbe az elmúlt hetekben, hogy az egyik ukrán ellenzéki párt vezetőjeként egy gyors orosz háborús győzelem esetén – egyes hírek szerint – Putyin őt bízta volna meg a bábkormány megalakításával. (Medvedcsuk lányának a keresztapja nem más, mint az orosz elnök.) Korrupciós vádak miatt házi őrizetben volt, az elmúlt napokban azonban, kihasználva a háború okozta káoszt, állítólag megszökött. Jachtjának értéke mindenesetre befért a lista első tíz helyébe.  

A „kis” magyar oligarchák erre a listára nem kerülhettek rá, egyrészt azért mert nem csak jachtban utaznak, hanem például magánrepülőgépen, de azért sem, mert más ligában játszanak: Mészáros Lőrincnek – még a háború előtt becsült – 488 milliárd forintos vagyona Abramovics vagyonának mintegy a tizede.  

A „Post-Social Sea” nemcsak az elrejtett és átláthatatlan vagyonokra, hanem a természet kizsákmányolására is felhívja a figyelmet, két értelemben is. Egyfelől a mesés vagyonok felhalmozói sokszor környezetpusztító iparágakban tevékenykednek, másrészt pedig a kiváltságosok jachtforgalma kisajátítja a világtengert a társadalom kárára.  

(Az ezt a műalkotást is magába foglaló „Whiteness as Property” című kiállítás június 6-ig látogatható a bécsi Künstlerhausban.)  

Kiemelt kép: a nyugati szankciók eredményeképp nárcius közepén foglalták le az olasz hatóságok az Andrej Melnyicsenko orosz szénmilliárdos tulajdonában lévő “Sailing Yacht A”-t. Becslések szerint a luxusyacht értéke eléri az 530 millió eurót (196,1 milliárd forint).

Facebook Comments