Rengeteg pénz munka nélkül: több mint kétmilliárd forintot kap Novák Katalin élete végéig

Rengeteg pénz munka nélkül: több mint kétmilliárd forintot kap Novák Katalin élete végéig

Rengeteg pénz munka nélkül: több mint kétmilliárd forintot kap Novák Katalin élete végéig

Jó biznisznek ígérkezik Novák Katalin volt köztársasági elnöknek a lemondás, hiszen élete végéig busás állami juttatásokra jogosult. Az állami rezidencia és a gépkocsihasználat mellett háromfős titkárság, kiemelt egészségügyi ellátás és évi többtízmilliós jótékonysági keret is megilleti az ex-államfőket. Mindez azonban eltörpül a volt köztársasági elnökök havi fizetése mellett, ami a most 46 éves Novák Katalin esetében a 2 milliárd forintot is meghaladhatja, feltéve, hogy megéri a 79. születésnapját, ami a nők születéskor várható élettartamának felelne meg. Az alábbi írásban bemutatjuk, hogy mennyi az annyi. Nem titok: a Transparency International (TI) Magyarország szerint a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin nem méltó az adófizetőktől ekkora ajándékra. Ezért arra is javaslatot tettünk, hogy a frissen lemondott államfő a havi juttatását milyen, konkrétan jótékony célokra fordíthatná a jövőben. 

Schmitt Pál egykori köztársasági elnök (és egykori doktor) plágiumbotránya idején döntött úgy a NER, hogy megváltoztatja az addig érvényes szabályozást, amelynek értelmében a korábbi államfő az elnöki megbízatása megszűnését követően akkor volt jogosult élete végéig különféle juttatásokra, ha legalább két éven át hivatalban volt. A tíz évet leszolgáló Göncz Árpád és az öt-öt éves hivatali idővel rendelkező Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököknek erre a törvényi rendelkezésre figyelemmel járt halálukig rezidencia, titkárság és sofőrös autó. Nem így az olimpikon Schmitt Pál, aki a plágiumbotránya után nemcsak a doktorátusát, de az államelnöki posztját is bukta, ellenben mindössze 20 hónapig volt hivatalban. Nem-doktor Schmitt Pál a törvénymódosításnak köszönhetően a mai napig részesülhet az ex-államfői luxusban. 

Ugyanez vonatkozik a frissen lemondott Novák Katalinra is. Ennél is izgalmasabb azonban az ex-elnöki juttatások pénzbeli része. A volt köztársasági elnököknek ugyanis halálukig a köztársasági elnök havi fizetésével megegyező összegű javadalmazás jár. 

 Az államfő havi fizetését igen bonyolult képlet határozza meg, aminek minden évben a megelőző évi bruttó nemzetgazdasági átlagbér havi összege az alapja. A KSH adatai alapján ez az összeg 2023-ra bruttó 571,200 forint volt. Ebből kell tehát kiinduljunk, ha meg akarjuk tudni, hogy mennyi pénz vár Novák Katalinra. Az éves bruttó nemzetgazdasági átlagbér egyhavi összegét elsőként szorozzuk meg 3-mal, így megkapjuk a parlamenti képviselők havi fizetését (havi bruttó 1,713,600 forint). Utóbbit ismételten szorozzuk fel, most 2,7-tel, és máris megvan a parlament házelnökének, vagyis Kövér Lászlónak a keresete (havi bruttó 4,626,720 forint). Utolsó lépésként ismételten szorozzunk, ekkor már csak 1,1-gyel, és így jutunk el az államelnöki havi fixhez, ami a jelen állás szerint egészen pontosan havi bruttó 5,089,392 forint.  

A nők születéskor várható élettartamából kiindulva – ez szintén a KSH adatai szerint 2022-ben 79 év volt, ennél frissebb adatot egyelőre nem értünk el – Novák Katalin még mintegy 33 éven át lesz jogosult a havi 5 millió forintot meghaladó lelépti pénzre. És az összeg még növekedni is fog, hiszen az államfői pénzt minden évben indexálják, vagyis hozzáigazítják az éves bruttó nemzetgazdasági átlagkeresethez.  

Az egyszerűség kedvéért mégis maradjunk ennél a havi bő 5 millió forintnál, és induljunk ki abból, hogy Novák Katalin még legalább 33 évig élni fog. Ebben az esetben pusztán a volt államfőket megillető havi apanázsából összejön kicsivel több, mint 2 milliárd forint. 

Nem elírás, nem tévesztettünk el egyetlen nullát sem. De ellenőrizzük azért a fentebb leírtakat! Szorozzuk meg a havi államfői bért, vagyis a bruttó 5,089,312 forintot a hónapok számával, majd a 33 esztendővel. A képlet tehát így néz ki:  

5,089,312 forint X 12 hónap X 33 év 

Az eredmény 

2,015,399,232 forint. 

Tehát a Novák Katalin életéből statisztikai alapon hátralévő 33 év egészen pontosan 2 milliárd 15 millió 399 ezer 232 forintjába kerül az adófizetőknek. Mindezt mai áron kell számolni, vagyis, ha az éves indexálást elvégezzük, tovább növekedik az összeg. Ahogyan akkor is, ha Novák Katalin túléli a statisztikai átlagot, amiben amúgy erősen bízunk. 

Mondjuk ki újból, hangosan: Novák Katalin csak havi juttatás címén jó eséllyel 2 milliárd forintnál is többet fog kihúzni az adófizetők zsebéből. És akkor ebbe az összegbe még nem számoltuk bele a gépkocsihasználatot, amihez sofőr is jár és a szintén az állam által biztosított lakást. Remélhetően ez utóbbi tekintetben Novák Katalin is olyan szerény lesz, mint a potom 720 millióba kerülő állami rezidenciával beérő elődje, Áder János. 

A sornak még mindig nincsen vége: az egykori államfőket a nekik járó kiemelt egészségügyi ellátás mellett háromfős titkárság segítheti, valamint évente több tíz millió forintot oszthatnak szét a nekik kedves szervezetek között (ez a jótékonysági keret 2023-ban minden egykori államfő, vagyis nem-doktor Schmitt Pál és Áder János esetében egyaránt 73-73 millió forint volt). 

Ha már jótékonyság, lenne egy ötletünk! A Transparency International Magyarország azt javasolja Novák Katalinnak, hogy a neki járó havi több mint 5 millió forintot ajánlja fel minden hónapban valamilyen jótékony célra. Konkrét javaslatunk is van: az állami gondoskodásban nevelkedő gyerekek javára adományozhatná az összesen akár 2 milliárd forintot is meghaladó apanázsát. 

JÁVOR DÉNES – LIGETI MIKLÓS

Facebook Comments