A Főnix tovább szárnyal – 8,1 milliárd Ft támogatás a Tiborcz-féle energetikai cégeknek

A Főnix tovább szárnyal – 8,1 milliárd Ft támogatás a Tiborcz-féle energetikai cégeknek

A Főnix tovább szárnyal – 8,1 milliárd Ft támogatás a Tiborcz-féle energetikai cégeknek

A miniszterelnöki vej, Tiborcz István érdekeltségei sorra nyernek el támogatásokat, illetve tesznek szert állami befektetésekre. Ezúttal az érdekeltsége által kezelt magántőkealapok tulajdonában levő Alteo Nyrt. leányvállalatai jutottak forrásokhoz — a magyar adófizetők pénzéből előfinanszírozva — abból az uniós alapból, melynek többségét éppen a korrupciós kockázatok miatt tartja vissza az EU.  

Összesen 8,1 milliárd forintot nyert el a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz is köthető Alteo-csoport két érdekeltsége az unió által egyelőre többségében visszatartott forrásokból, derül ki az európai uniós pályázati portálon közzétett adatokból. Az Alteo Nyrt. egyik leányvállalatának, az Alteo Depónia Kft.-nek 6,7 milliárd forint támogatást ítéltek meg 2024. május 16-án, mely a teljes projekt 34 százalékát finanszírozza. Míg másik leányvállalata, az Alteo-Therm Kft. 1,4 milliárd forintnyi forrást nyert el áprilisban 32 százalékos támogatási aránnyal.  

Mindkét támogatást energiatárolók fejlesztésére ítélték meg az Alteo leányvállalatainak az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap (RRF) keretében. Mindeközben összesen 10,4 milliárd eurós Alap forrásainak többségét éppen a korrupciós kockázatok miatt tartja vissza az Európai Unió. Eddig mindössze hozzávetőleg a források tizedét, mintegy 920 millió eurót, vagyis mintegy 368 milliárd forintnak megfelelő összeget utalt Magyarországnak az Unió. Az RRF keretében ennek ellenére már több mint 994 milliárd forintnyi kifizetés történt zömmel az adófizetők kontójára.  

Az Alteo leányvállalatai úgy nyerték el az uniós forrásokat, hogy közben tulajdonosi hátterük nem átlátható. A társágban ugyanis a Mol egy leánycége mellett a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit (korábban Diófa) Alapkezelő Zrt. és a Jellinek Dániel tulajdonában lévő Indotek-Investments Zrt. egy-egy magántőkealapja, a Főnix és a Riverland szerzett többségi befolyást 2022-ben egy komplex tranzakció keretében.  A magántőkealapok befektetőinek kilétét márpedig homály fedi. Nyilvánosan ugyanis csak az az információ hozzáférhető, hogy az alapkezelő tartozik a miniszterelnöki vej közvetett érdekeltségébe, az azonban titok, hogy kik a magántőkealap befektetési jegyeinek tulajdonosai. 

A Főnix magántőkealap és az általa tulajdonolt társaságok „felemelkedése” ennek ellenére jelentős állami hátszelet is kap. A Főnix magántőkealap maga is 50 milliárd forintos állami befektetéssel jött létre a Magyar Fejlesztési Bank Krízis tőkelalapjai között. Míg a Főnix által tulajdonolt Alteo egy másik leányvállalata, a Fe-Group Zrt. alvállalkozóként részt vesz a MOL MOHU által elnyert hulladékkoncesszióban, és maga is 300 millió forintnyi támogatást nyert el az Energiastratégiai Intézet pályázatán idén januárban. A Főnix magántőkealap más érdekeltségei által fejlesztett, a Dürer Park irodaházait, valamint a Kopaszi-gát tőszomszédságában épülő BudaPart ingatlanjait szintén az állam vásárolja fel több száz milliárd forintért. 

Facebook Comments