Dr. Lénárd Rita: A fiatal orvosok egész másképp gondolkodnak a hálapénzről

Dr. Lénárd Rita: A fiatal orvosok egész másképp gondolkodnak a hálapénzről

Dr. Lénárd Rita: A fiatal orvosok egész másképp gondolkodnak a hálapénzről

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) 2019 őszén megválasztott új vezetése célul tűzte ki a hálapénzrendszer felszámolását, amelyet egy átfogó orvosi bérrendezéshez kötnének. A héten megjelent videónkban ennek megvalósíthatóságáról, feltételeiről, orvosi életpályákról, a szakmapolitikát jellemző férfi-nő arányokról és a fiatal orvosgeneráció előtt álló perspektívákról beszélgettünk Dr. Lénárd Ritával, a Magyar Orvosi Kamara alelnökével.

„Higgyék el nekem, hogy senki nem úgy képzeli, hogy majd ő nagyon sokat fog keresni, és hálapénzt fog eltenni” – mondja az orvosi hivatásról Dr. Lénárd Rita, belgyógyász, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke. Ahogy az interjúból kiderül, a MOK jelenlegi vezetése a hálapénzre egy, az orvos-beteg közötti bizalmi kapcsolatot és az orvosi teammunkát is romboló jelenségként tekint, amelyet egy átfogó bérrendezési javaslathoz kötve szeretnének felszámolni. A javaslat a kezdő orvosok jelenlegi nettó 900 forintos, valamint a kezdő szakorvosok 1700 forintos bérét 2470, illetve 4200 forintra emelné.

„Amint ezt megugrottuk, amint ez létrejön, akkor bizony kriminalizálni kell a hálapénzt”

– fogalmazott Dr. Lénárd Rita a lenti videóban.

A Kamara alelnöke a videóban a testület vezetésében lezajlott változásokról is beszél: a korábban erősen férfiak által dominált elnökségben érezhetően változtak az arányok, a kilenc tagú országos elnökségben a tavaly őszi tisztújítás óta 5-4 a férfi-nő arány, míg a területi szervezetek vezetőségében azért még akad tennivaló. Szintén megemlíti: a MOK honlapján is elérhető fizetéseiket úgy állapították meg, hogy azok egy hasonló korú, hasonló végzettségű kollégájuk fizetésével egyezzenek meg; így most a három elnökségi tag együtt keres annyit, mint a korábbi elnök.

Dr. Lénárd Rita az interjúban beszél arról is:

bár az orvosok legtöbb hálapénzt kapó felső 1-2 százalékát nem tudják megszólítani a javaslataikkal, ugyanakkor „lassan már nem lesz beosztottjuk”, így számukra is elengedhetetlenül fontos, hogy a hálapénzről már radikálisan mást gondoló fiatal orvosok itt maradjanak.

A hálapénz egy korábban bemutatott tanulmányunknak, illetve egy friss közvélemény-kutatásunknak is kiemelt témája volt. Utóbbi többek között azzal a fontos tanulsággal szolgált, hogy a hálapénzt csak a magyarok kisebbsége (39,9%) tekinti korrupciónak, míg többségük (56,1%) elfogadhatónak tartja a jelenséget, leginkább azért, mert úgy véli, hogy „akár egyetértünk vele, akár nem, a dolgok már csak így működnek”.

A posztban bemutatott videó a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséggel közös, „Speak up for Women!” című projektünk keretében készült, amely a társadalmi nemek és a korrupció kapcsolatát vizsgálja.

Az írás szerzője Mikola Bálint, a TI Magyarország projektmenedzsere

Facebook Comments